27 września 2020 w powiecie siedleckim, przy Dworze Mościbrody odbyła się V edycja imprezy Indyk Smakuje. Wydarzenie było doskonałą okazją do promocji mięsa indyczego oraz integracji mieszkańców gminy.
Mazowieckie święto indyka
Polacy coraz chętniej kupują mięso indycze. Rośnie wśród nich świadomość kupowania mięsa od sprawdzonych dostawców. Te i inne zagadnienia związane z mięsem indyczym, były motywem przewodnim imprezy Indyk Smakuje. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu. Impreza odbyła się w ramach działania Indyk Smakuje, finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Indyk w rękach mistrza i mnóstwo atrakcji
Na uczestników imprezy czekało mnóstwo atrakcji. Przede wszystkim można było degustować indyka, przygotowanego przez mistrza kuchni – Karola Okrasę. Pokazy kulinarne oraz wskazówki dotyczące prostych przepisów na mięso indycze cieszyły się ogromnym powodzeniem. Indyk został również przygotowany przez kucharzy z Dworu Mościbrody, a połączenie smaku pieczonego mięsa i pysznych dodatków zachwyciło gości. Uczestnicy imprezy mogli spróbować indyka w różnych odsłonach i przekonać się, jak w prosty sposób przygotować go w domu. Organizatorzy wydali aż kilkaset porcji degustacyjnych!
Na zaproszonych gości czekały też inne atrakcje. Dla tych najmłodszych przygotowano pokaz iluzji w wykonaniu Klauna Resorka. Dzieci mogły wziąć również udział w konkursach i animacjach, a także zdobyć ciekawe nagrody. Wieczorem odbyły się koncerty zespołów Video oraz Fantastic Boys, które zakończyły święto indyka.
-
Renata Świnarska - Ekspert ds. indyka i Karol Okrasa
Specjaliści o indyku
Podczas imprezy Indyk Smakuje, odbywały się wykłady oraz panele edukacyjne prowadzone przez ekspertów. Dla hodowców była to okazja do spotkania się z prof. Barbarą Biesiadą-Drzazgą, ekspertem ds. gatunku drobiu indyczego. Organizatorzy zadbali, aby podczas wydarzenia nie zabrakło renomowanych dostawców paszy dla drobiu, w tym firmy Tasomix, która została zaproszona na wydarzenie w charakterze wystawcy.
Na stoisku obecni byli przedstawiciele firmy Tasomix m.in. Jarosław Górski – dyrektor sprzedaży pasz dla drobiu – region wschód. – Cieszymy się z udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu i ze spotkań z hodowcami, którzy dużą wagę przywiązują do jakości kupowanej paszy. Wszystkie nasze produkty dostosowane są do wymagań poszczególnych linii genetycznych indyków, potrzeb żywieniowych oraz potencjału wzrostu. Każda z tych wartości dla producentów indyków jest szczególnie istotna – mówi Jarosław Górski.
Wyjątkowe polskie mięso
Hodowcy i producenci chętnie rozmawiali z przedstawicielami zaproszonych firm. – Nie od dziś wiemy, że mięso indycze posiada wyjątkowe walory kulinarne. Podczas takich wydarzeń jak impreza Indyk Smakuje mamy okazję do promowania lokalnych smaków i zwrócenia uwagi na fakt, że polskie mięso jest naprawdę wyjątkowe. Jako producent wysokiej jakości pasz, jesteśmy dumni z bycia ważnym ogniwem w procesie produkcji zdrowej żywności, do której mięso indycze niewątpliwie należy – podsumowuje Jarosław Górski.